Kinoa

kinoa

KİNOA NEDİR?

2013 yılı Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Kinoa Yılı olarak ilan edilmesinin ardından Dünya’da kinoa talebi ve tüketimi oldukça arttı.

Kinoa, dünyada piyasası ve borsası olan, ülkemizde de tüketimi hızla artan, fakat henüz ithal edilen, buğday, pirinç, baklagil gibi ürünlerden çok daha fazla getirisi olabilecek, yıldızı hızla parlayan, çiftçilerimize yeni bir fırsat sağlayacak, satış problemi olmayan, kazançlı bir alternatif tarla bitkisidir.

Üretimi kolay, çok daha az masraflı, kazancı daha yüksektir.

BUĞDAY GİBİ EKEBİLİR, BUĞDAY GİBİ BİÇEBİLİRSİNİZ

Kinoa müthiş bir adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Kinoa özellikle kuraklık, tuzluluk, yüksek taban suyu gibi olumsuz tarımsal şartlara dayanıklılık göstermekte ve bu şartlarda rahatlıkla tarımı yapılabilmektedir.

Ülkemizde tarımı yeni başlamıştır. Ülkemiz çiftçileri için, tarımsal kazanç olarak da diğer tahıllara göre yeni ve mükemmel bir alternatiftir.

ÜLKEMİZ İKLİMİNE ÇOK UYGUN…

Dağ yamaçlarında ve ovalarda verim çok değişmiyor. Bu bitki her türlü toprağa uyum sağlamasıyla ünlü… Sahil bölgelerinden başlayaraK, 4000 metre yüksekliklerde yetişen çeşitleri mevcuttur.

Kinoa, bir çoğumuz için pek de tanıdık bir isim değil. Oysa, ilk olarak 5 bin yıl önce Güney Amerika’da İnkalar tarafından yetiştirildiği belirtilen bu tahıl türü dünyanın çeşitli yerlerinde sofralarda yerlerini alıyor. Son dönemde Türkiye’de de oldukça revaçta ve marketlerde talebi hızla artmaktadır.

Ana vatanı oldukça soğuk ve yüksek platolara sahip Güney Amerika’nın Batı Kıyısı’ndaki And Dağları bölgesi olan Kinoa, günümüzde dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmektedir.

Hasat verimi potansiyeli yüksek olduğu için kinoa’nın üretimi dünyanın çeşitli ülkelerine yayılmış bulunuyor. Yetiştirilmesine gerekli toprak, gübreleme ve böcek koruyucuları sağlandıktan sonra kinoa’dan dekar başına 150-400 kg ürün elde edilebiliniyor. Tohumları beyaz, sarı, kırmızı, mor, kahverengi ya da siyah olabilen kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zorlu çevre koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabiliyor. Son yıllarda uluslararası pazarda ürünün fiyatı hızla artmaya devam etmektedir. Kinoa makineli tarıma da son derece uygun bir bitkidir…

KİNOA İÇERDİĞİ BESİN DEĞERLERİNDEN DOLAYI MUCİZE TAHIL, SÜPER TAHILVEYA GELECEĞİN TAHILI OLARAK ADLANDIRILMAKTADIR.

Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin (protein yapıtaşı) tamamını içeren tek bitkisel gıda olan kinoa’nın baskın bir tadı olmadığı için birçok farklı tatlı ve tuzlu yemek yapımına uygunluk gösteriyor. Pişirilmesi de oldukça kolay ve pek çok farklı şekilde tüketiliyor.

Tadı buğday ile pirinç arasında. Pirinçten üç, buğdaydan ise iki misli daha fazla protein ihtiva ediyor.

Diğer tahıllara kıyasla kinoa’nın besin değeri mükemmeldir

NASA bu tahılı astronotların beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Lizin gibi temel amino aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Üstelik tadı da lezzetli. Kinoa yüksek oranda demir, kalsiyum, fosfor, protein, magnezyum, çinko içeriyor. 1000 gramında 200 gram protein bulunuyor. Bir karşılaştırma yapacak olursak, 1 çay fincanı kinoa’nın içerdiği protein bir orta boy hamburgerdekinden daha fazla. Kinoa’nın protein özelliği sadece miktarı ile sınırlı kalmıyor. Bu proteinler, çok yüksek kalitede ve bütün temel aminoasitleri içeriyorlar. İnsan beslenmesi bakımından ideale yakın bu protein içeriği sütünkine benziyor. Yine, içerdiği kalsiyum da bir bardak süttekinden daha fazla. Üstelik B vitamini içeriği bakımından da son derecede zengin. Yağ içeriği 100 gramda 5.80 gram, karbonhidrat içeriği 100 gramda 69 gram, lif içeriği ise 100 gramda 6 gram düzeyinde. Kinoa’nın en önemli özelliği, süper oksit dismutaz enzimi sayesinde yaşlanmayı geciktiriyor, cildi yıpranmalara karşı koruyor.

Kinoa insan gıdası dışında hayvan yemi, ilaç hammaddesi, böcek kovucu gibi amaçlarla da kullanılabiliyor.

KİNOA’NIN İKLİM İSTEKLERİ :

Kinoa, yüksek dağlık alanlardan, deniz seviyesine kadar olan, ılıman , yağışlı , sıcak ve kuru , soğuk ve kuru, her iklime adapte olabilen çeşitleri olan, kendine döllenen bir bitkidir.

Deniz seviyesinden başlayarak 4000 m rakıma kadar çok rahat yetişebilen bir bitkidir. Her yükseltiye uygun çeşitleri mevcuttur. Kinoa, çeşitlere göre farklılık göstermekle birlikte, ortalama, çimlendikten sonra – 4; -6’e kadar dayanır.

KİNOA’NIN TOPRAK İSTEKLERİ:

Kinoa hemen hemen hertürlü toprakta yetişebildiği gibi, en çok sevdiği tınlı ve geçirgenliği yüksek, organik madde değerleri bakımından zengin toprak yapısını sever. Kurak ve tuzlu topraklarda da çok rahat tarımı yapılabilen bir bitkidir. 4.5 ile 9.0 Ph değerleri olan topraklarda yetişebilir.

KİNOA’DA TOHUMLUK SEÇİMİ:

Ülkemiz tarımsal şartlarına en uygun kinoa tohumu çeşitleri, yetişme süresi kısa olanlardır. Kinoa’nın, diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi, bir çok çeşidi vardır. 200’den fazla tescilli kinoa tohumu çeşidi mevcuttur. Kısa gün çeşitlerinin tarımı daha kolay ve çiçeklenmede, tane tutum yaşanma riski minimumdur. Birçok Kinoa tohumu çeşidi, saponin isimli bir madde ile kaplıdır. Saponinli çeşitler, hasat edildikten sonra, pazarlanabilmesi için, yıkanıp, kurutulması gerekmektedir. Bu işlem sırasında, %35’lere varan ürün fire kayıpları da oluşmaktadır.

Dünya’da son yıllardan melezleme yöntemi ile tamamen doğal yollardan saponinsiz kinoa çeşitleri de geliştirilmeye başlanmıştır. Saponinsiz diye adlandırılan kinoalarda saponin çok çok düşük oranda dış yüzeyde bulunmakta, hasat ve eleme sırasında tamamen kaybolacak özelliktedir. Bu nedenle saponinsiz diye adlandırılan kinoa tohumları saponin temizleme işleminden geçirilmesine gerek kalmamaktadır. Saponinsiz kinolar ülkemizde çiftçiler tarafından 2 yıldır ekilmekte ve gayet memnundurlar. Güney Amerika ve diğer tropik iklim çeşitlerinde yetişin kinoalar ülkemiz şartlarına uyum sağlayamamaktadır. Saponinsiz Kinoa çeşidi ekiminde yıkama ve kurutma işlemine gerek kalmamakta; ürün doğrudan, fire kaybı da olmadan pazarlanabilmektedir.